Kinderwens

Wil je graag zwanger worden en heb je behoefte aan een informerend gesprek?

Wil je graag zwanger worden en heb je behoefte aan een gesprek voordat je zwanger wordt, dan nodigen we je uit om een afspraak te maken op ons pre-conceptie spreekuur. Wij geven je dan adviezen omtrent voeding, roken en alcoholgebruik. Wij bekijken of er mogelijke risicofactoren zijn in de familie en geven uitleg over het gebruik van foliumzuur. Wij beantwoorden graag de vragen die jij en je partner hebben over zwangerschap en geboorte.

Wij houden kinderwensspreekuren omdat we weten dat veel problemen in de zwangerschap en mogelijk later in het leven van kinderen beginnen bij de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Een gezonde leefstijl vergroot de kans op een goede afloop van de zwangerschap, zowel voor jezelf als voor je kindje.

Een bijkomend voordeel van het kinderwensspreekuur is dat je een gesprek met één van de verloskundigen hebt waardoor je een beeld krijgt van de werkwijze van de praktijk. Hierdoor kun je een goede inschatting maken of dit de praktijk is waarbij jij en je partner zich prettig voelen en waar je je in de toekomst evt. wilt aanmelden als je zwanger bent.

Op de site zwangerwijzer.nl kunt je anoniem een vragenlijst invullen waarmee je kunt ontdekken of er misschien een risico is voor moeder en kind. Omdat ook je partner een rol speelt bij het zwanger worden is er voor mannen en vrouwen een aparte vragenlijst beschikbaar. Invullen kost ongeveer 10 minuten tijd.

Doe de test:

http://www.zwangerwijzer.nl/

Lees meer over zwanger worden

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine. Je lichaam heeft deze vitamine nodig om gezond te blijven. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd.

Foliumzuur krijg je binnen door het eten van een gevarieerde voeding. Voedingsmiddelen waar foliumzuur in zit zijn bijvoorbeeld: verse groenten, fruit, aardappelen, volkoren producten en zuivel.

In het begin van je zwangerschap heb je extra foliumzuur nodig. Het eten van veel voedingsmiddelen met foliumzuur is dan niet genoeg. Het is belangrijk dat je voordat je zwanger wordt start met het slikken van extra foliumzuur.

Wil je meer weten over foliumzuur, kijk dan op de website van het erfo centrum. Via deze site kunt u ook de folder over foliumzuur downloaden, in het Nederlands maar ook in diverse andere talen: Engels, Turks, Arabisch, Surinaams, Papiamento en Chinees.

Vrouwen die zwanger willen worden wordt geadviseerd van 4 weken voor de bevruchting tot 10 weken na de bevruchting 0,5mg foliumzuur per dag te slikken. Bent u net zwanger en gebruikt u het nog niet, dan is het toch goed om er alsnog mee te beginnen. Langer dan 10 weken na de bevruchting hoeft u het niet te slikken. Vaak zit het ook in multivitaminen voor zwangere vrouwen.

Meer over foliumzuur op:
http://www.strakszwangerworden.nl/

Roken tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk dat je stopt met roken als je zwanger bent. Roken brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee voor je ongeboren kindje. Bij Stivoro kun je meer informatie krijgen over de gevolgen van roken in de zwangerschap. Daarnaast bieden ze je hulp bij het stoppen met roken.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap heeft invloed op de ontwikkeling van je kindje. Ook kleine hoeveelheden alcohol kunnen schade berokkenen.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan gedragsproblemen, leerstoornissen, geboorteafwijkingen en hersenbeschadiging veroorzaken. Meer hierover kunt je lezen op de website van de Foetaal Alcohol Syndroom Stichting (FAS Stichting).

Meer over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap:
https://www.fasstichting.nl/

Vertel je ervaring bij Verloskundigenpraktijk Ridderkerk

of lees die van anderen in het gastboek