Het klieven van de tongriem

Het klieven van een te korte tongriem bij baby's

De tongriem (ofwel het frenulum), een membraam onder de tong, is bij sommige kinderen te kort en dat kan erg lastig zijn. Een korte tongriem is zichtbaar door:
Dit zijn de meest karakteristieke vervormingen van de tong in geval van een te korte tongriem (ankyloglossia). Er zijn diverse andere, minder zichtbare vormen van ankyloglossia. Deze kunnen eveneens tot functiebeperking aanleiding geven.

Bij pasgeborenen

Door een strak tongriempje, kan een baby de tong moeilijk naar voren brengen. Daardoor is het moeilijk om bij borstvoeding de tepel en de tepelhof te omvatten. Het vacuüm wordt dan steeds verbroken, waardoor er tijdens het voeden een klikkend of smakkend geluid te horen is. Je baby kan dus niet zo goed zuigen en daardoor komt ook je melkproductie niet goed op gang. Daar kan de baby onrustig en gefrustreerd van raken. Als je melkproductie niet goed op gang komt, groeit je baby ook niet goed. Daarnaast heb je kans dat je baby je tepels kapot zuigt en je een borstontsteking krijgt.


Ook als je baby flesvoeding krijgt dan kan er een probleem optreden met drinken. Net als bij borstvoeding, moet het kind bij een flessenspeen een vacuüm maken. Lukt dit niet goed dan komt er veel lucht bij de voeding en krijgt de baby meer last van buikkrampen.

Hoe vaak komt het voor?

Een verkorte tongriem komt ongeveer bij 3% van de mensen voor

Wat kun je eraan doen?

Een verkorte tongriem kan heel makkelijk verholpen worden. De methode die het meest gebruikt wordt, is het doorknippen (klieven) van het tongriempje. Het knippen neemt ongeveer 10-15 seconden in beslag en gaat als volgt:

Je baby wordt (gewikkeld in een doek) met het hoofd naar de verloskundige geplaatst. Zij plaatst een sleufsonde onder de tong, waardoor deze een stukje omhoog wordt getrokken. Een smal (steriel) schaartje wordt onder de top van de tong geplaatst en het tongriempje wordt ingeknipt. Daarbij wordt naar achteren geknipt, dicht tegen de tong aan, om letsel aan de onderliggende klieren te vermijden. Bij een strak tongriempje wordt 2-3 keer geknipt. Heel soms zien we een klein druppeltje bloed. Pijnstilling en antibiotica zijn niet nodig.

Er bestaat in Nederland geen eenduidige mening over het beleid en de behandeling van een te korte tongriem. Zowel tussen als binnen de betrokken specialismen (KNO-artsen, kinderartsen, huisartsen, logopedisten, lactatiekundigen en verloskundigen) wordt er verschillend over gedacht. Sommigen erkennen dat er problemen kunnen optreden bij een te korte tongriem en zijn positief over het doorknippen. Anderen denken weer dat een te korte tongriem geen problemen oplevert voor de baby en stellen dat behandeling dus niet nodig is.

In onze verloskundigenpraktijk zijn wij van mening, dat het wel degelijk het overwegen waard is, om een verkorte tongriem te klieven. Ivonne Haaksema heeft zich daarom geschoold in het doorknippen (klieven) van een tongriem.

Geen probeem met drinken?

Heeft jouw baby, ondanks een korte tongriem, helemaal geen problemen met drinken, dan kunnen onderstaande redenen (die optreden op latere leeftijd) toch overwegingen zijn om de tongriem te laten klieven:

Als de baby straks een kleuter is; Kleuters die gaan leren praten, kunnen grote hinder ondervinden van een te korte tongriem. Om goed te leren praten, heb je namelijk een goede, beweeglijke tong nodig. Ook een simpel iets als het likken van een ijsje is moeilijk en door de druk van de tong tegen de onderste snijtanden kan een spleetje ontstaan.
Straks, in de pubertijd; Ook voor zoenen heb je een beweeglijke tong nodig. Dat lukt niet als de tongriem verkort is.

Aanvullende informatie

Het klieven zal (meestal in de kraamweek) thuis plaatsvinden en kosteloos worden uitgevoerd. Ben je niet bij ons in zorg geweest, dan brengen wij voor het klieven €35 (incl km-vergoeding) in rekening. Wil je meer informatie over het klieven, dan hoor wij dit graag of kijk op: www.borstvoeding.com  
 
Wij hopen dat je, na het lezen van deze informatie, een weloverwogen beslissing kunt nemen.