Zwangerschapscontroles

Zwangerschaps-controles

Eerste controle

Het eerste gesprek (intakegesprek) is altijd wat uitvoeriger omdat we alle van belang zijnde gegevens voor je zwangerschap willen verzamelen. Als de vader van het kindje in de mogelijkheid is om hierbij aanwezig te zijn dan heeft dit onze voorkeur omdat we ook wat willen weten over zijn achtergrond.

Bij de eerste controle komen de volgende zaken aan bod:

Vervolgcontroles

In principe houden we onderstaand schema aan wat betreft de frequentie van de controles. Als er bijzonderheden zijn, kan het zijn dat je wat vaker op controle komt. De controles zullen in principe ongeveer 15 minuten duren.

Controleschema

Bij vervolgcontroles komen de volgende zaken aan bod:
Zie hieronder het controleschema:

Na de eerste controle:

Om de 4 à 5 weken

Vanaf week 30

Om de 3 weken

Vanaf week 33

Om de 2 weken

Vanaf week 36

Tot aan de bevalling elke week

Bloed laten controleren na 12 weken zwangerschap

Bij het standaardonderzoek wordt je bloed onderzocht op: Bloedgroep, rhesus-D-factor, rhesus-c-factor, irregulaire antistoffen, syfilis, hepatitis B en HIV (voor een uitgebreidere beschrijving van het onderzoek ga naar de brochure ‘zwanger’). De formulieren die je hiervoor nodig hebt krijg je tijdens je intakegesprek. Bloed prikken kan in de volgende laboratoria: GOED, Albert Schweitzer ziekenhuis, Maasstad ziekenhuis, Ikazia ziekenhuis en bij de STAR.

Kies je voor de NIPT? Dan kun je het beste het standaard bloedonderzoek combineren met het laten prikken van het bloed voor
de NIPT. Het aanvragen van de NIPT kunnen wij pas na 11 weken zwangerschap doen, als je uitgerekende datum vast staat.
Ook kan het bloed voor de NIPT niet overal geprikt worden.
Hier vind je een overzicht van de bloedafname-locaties (prikpunten) voor de NIPT.