Een verkorte tongriem kan heel makkelijk verholpen worden. De methode die het meest gebruikt wordt, is het doorknippen (klieven) van het tongriempje. Het knippen neemt ongeveer 10-15 seconden in beslag en gaat als volgt:
Je baby wordt (gewikkeld in een doek) met het hoofd naar de verloskundige geplaatst. Zij plaatst een sleufsonde onder de tong, waardoor deze een stukje omhoog wordt getrokken. Een smal (steriel) schaartje wordt onder de top van de tong geplaatst en het tongriempje wordt ingeknipt. Daarbij wordt naar achteren geknipt, dicht tegen de tong aan, om letsel aan de onderliggende klieren te vermijden. Bij een strak tongriempje wordt 2-3 keer geknipt. Heel soms zien we een klein druppeltje bloed. Pijnstilling en antibiotica zijn niet nodig.
Er bestaat in Nederland geen eenduidige mening over het beleid en de behandeling van een te korte tongriem. Zowel tussen als binnen de betrokken specialismen (KNO-artsen, kinderartsen, huisartsen, logopedisten, lactatiekundigen en verloskundigen) wordt er verschillend over gedacht. Sommigen erkennen dat er problemen kunnen optreden bij een te korte tongriem en zijn positief over het doorknippen. Anderen denken weer dat een te korte tongriem geen problemen oplevert voor de baby en stellen dat behandeling dus niet nodig is.
In onze verloskundigenpraktijk zijn wij van mening, dat het wel degelijk het overwegen waard is, om een verkorte tongriem te klieven. Ivonne Haaksema heeft zich daarom geschoold in het doorknippen (klieven) van een tongriem.